Derin Öğrenme Temelli Yöntemler ile İnsan Animasyonu Üzerinden Kişilik Analizi ve Öğrenilen Kişilik Özelliklerinin İnsan Animasyonuna Aktarılması

Proje Özeti

Kişilik özelliklerinin insansı sanal karakterlerde algılanabilir şekilde yansıtılması animasyonun gerçekliğini artırıp iletişimi pekiştirir. Sanal aracıların artmakta olan önemi, bu karakterlerde kişilik özelliklerinin gerçeğe uygun biçimde yansıtılmasına duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Kişilik özellikleri, manüel olarak oluşturulan veya hareket yakalama teknolojisi ile elde edilen animasyonda ifade edilebilir, fakat bu yöntemler ile farklı özellikleri yansıtacak varyasyonların oluşturulması yorucu bir süreçtir. Bu problemi çözmek üzere, hedef kişilik özelliklerini insan animasyonuna aktaracak derin öğrenme temelli bir sistem geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Girdi animasyon üzerinden kişilik analizi yapacak bir sistem de projede eş zamanlı olarak geliştirilecektir. Analiz ve aktarım sırasında, animasyon verisine ek olarak, kişilik özelliklerini yansıtma konusunda etkisi gösterilmiş Laban Hareket Analizi temelli ara parametrelerin de kullanılması ve kişilik aktarımının girdi animasyonun semantik hareketini değiştirmeksizin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Geliştirilecek sistemde kişilik özelliklerinin Beş Büyük faktör kuramı üzerinden ele alınması planlanmaktadır.

Önceki çalışmalar sonucu ortaya çıkan, kullanıma açık animasyon verisi içeren veri kümeleri olmasına rağmen bunlar arasında kişilik özelliklerine göre etiketlenmiş veri kümeleri bulunmamaktadır. Animasyonun kişilik özellikleri bakımından dönüştürülmesi, önceki çalışmalarda el ile belirlenen değişkenler kullanılarak yapılmışsa da derin öğrenme temelli bir yöntemin bu alanda kullanılabilmesi için kişilik özelliklerine göre etiketlenmiş bir animasyon veri kümesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple, önerilen projenin bir parçası olarak, kitle kaynak kullanılarak görülebilir kişilik özellikleri bakımından etiketlenmiş bir insan animasyonu veri kümesi oluşturulması hedeflenmektedir. Bu veri kümesi üzerinden eğitilen kişilik aktarım sisteminin, mevcut yöntemlere kıyasla, girdi animasyon bakımından daha esnek ve kişiliği yansıtma konusunda daha başarılı olması beklenmektedir.

Veri kümesine dahil edilecek örnekler için öncelikle mevcut çalışmalara ait veri kümelerindeki insan animasyonlarının kullanılması planlanmaktadır. Mevcut animasyon örneklerinin miktarının yetersiz görülmesi durumunda yeni animasyon örnekleri mevcut poz tespiti yöntemleri aracılığıyla internet üzerindeki kullanıma açık videolar kullanılarak oluşturulacaktır. Bir araya getirilen animasyon örnekleri, kitle kaynak yöntemiyle internet üzerindeki katılımcılara gösterilecek ve standart kişilik analiz soruları yardımıyla animasyondaki hareketin ifade ettiği kişilik özellikleri belirlenecektir. Her animasyon için belirli sayıda katılımcı üzerinden hesaplanan kişilik özellikleri Beş Büyük faktör kuramı üzerinden hesaplanacaktır. Böylelikle animasyon temelli kişilik analizi ve animasyon üzerinden kişilik ifadesi alanlarında yapılan çalışmalarda kullanılabilecek bir animasyon kişiliği veri kümesi ortaya çıkacaktır.


Şekil 1: Animasyon ve video girişli sistemin kullanımını gösteren örnek resim.

Önerilen kişilik aktarım sistem, girdi animasyonu hedef kişilik özelliklerini yansıtacak biçimde dönüştürüp yeni bir animasyon oluşturacaktır (bkz. Şekil 1). Kişilik aktarım sistemi kullanıcıyı daha gerçekçi bir şekilde yansıtan sanal aracı animasyonlarının oluşturulması, istenilen kişilik özellikleri doğrultusunda animasyona çeşitlilik katılması ve sözsüz iletişimin pekiştirilmesi gibi amaçlarla kullanılabilecektir.


Şekil 2:Hedef kişilik özelliklerini ifade etmek için giriş animasyonunu aktarmak için önerilen yaklaşımın özeti.

Eş zamanlı olarak geliştirilen kişilik analiz sistemi, girdi animasyon üzerinden hareketin yansıttığı kişilik özelliklerini Beş Büyük faktör kuramı açısından değerlendirecektir (bkz. Şekil 2). Kişilik analiz sistemi animasyon girdisi üzerinden çalışmasına rağmen içeriğinde poz tespiti yapılabilir videolar üzerinden de çalışabilecek halde sunulacaktır. Bu amaçla, video üzerinden animasyon üreten hazır bir yapı kullanılacaktır. Kişilik analiz sisteminin potansiyel kullanım alanları hedefli pazarlama, müşteri edinme ve halkla ilişkilerdir. Kişiliği analiz etmek için kullanılan hızlı ve doğru bir sistemin potansiyel faydaları şunlardır: Dijital reklam panoları, farklı kişiliklerden yayalar için hedeflenmiş reklamlar ve duyurular görüntüleyebilir. Olay yeri kamera sistemleri, tıbbi ve askeri acil durumlarda belirli kişiliklere sahip bireylere nasıl yaklaşılacağı konusunda rehberlik sağlayabilir. Sözel olmayan iletişim becerileri, nasıl daha etkili el hareketlerinin yapılacağına dair tavsiyeler sunmak için değerlendirilebilir.

Projede geliştirilecek olan yöntemler, uluslararası dergilerde ve konferanslarda bilimsel yayınlar olarak sunulması planlanmaktadır. Ortaya çıkan veri kümesi, bilgisayar tabanlı kişilik analizi ve aktarımında yeni araştırmalar için kullanılabilecektir. Ortaya çıkan sistemi, kullanımı kolay bir uygulamaya dönüştürmeyi planlıyoruz.